Une Bastholm
Fotocredit: MDG

Une Bastholm på topp for MDG i Akershus

Som første valgkrets i landet, avholdt Viken MDG sitt nominasjonsmøte for Akershus valgkrets i kveld. Partileder Une Bastholm ble valgt som toppkandidat til stortingsvalget i 2021. 

8. oktober 2020

– Jeg er glad og rørt over å bli valgt til å representere Akershus på Stortinget. Akershus fortjener tydelige miljøpolitikere. Her bygges det ned store naturområder, strandsone og matjord i høyt tempo, og tog- og busstilbudet trenger et stort løft, sier Une Bastholm.

Bastholm var på forhånd innstilt av en enstemmig valgkomite. De trakk frem hennes unik evne til å begeistre, mobilisere og få gjennomslag.

– Jobben fremover blir å vise alle som bor i hovedstadsregionen hvor avgjørende Miljøpartiet De Grønne er for om den neste regjeringen tar klima- og naturkrisen på alvor eller ikke, og respekterer de unges rett på en trygg fremtid, sier Une Bastholm.

Hvis MDG klarer å gjenskape brakvalget i 2019 kan de komme inn med to direktemandater fra Akershus. Klarer de det, vil Bastholm få følge av Kristoffer Robin Haug, tidligere fylkesråd for kollektiv i Viken.

– Une gjør en glimrende jobb på Stortinget, men nå haster det å få inn enda flere grønne politikere i den nasjonale politikken. Det sløses med helt absurde summer på å bygge motorveier i stedet for å spørre seg hva vi kunne fått til for en brøkdel av prisen ved å prioritere kollektivreisende, syklende og gående først, sier Kristoffer Robin.

– Jeg er stolt av å få representere et parti med så mange spennende og gode kandidater. Nå gleder jeg meg til å få drive valgkamp sammen med denne fantastiske gjengen, sier Kristoffer Robin.

Fakta om kandidatene

Une Bastholm (34) vokste opp i Trondheim og Bodø og bor i dag i Oslo. Hun er Miljøpartiet De Grønnes eneste stortingsrepresentant og sitter i energi- og miljøkomiteen og finanskomiteen. Hun har ledet MDG siden 2016, først som en av partiets to nasjonale talspersoner, deretter som partileder fra våren 2020.

Kristoffer Robin Haug (36 år) er i dag Une Bastholms 2.vara på Stortinget og fylkestingsrepresentant i Viken. Frem til i høst var Kristoffer Robin fylkesråd for kollektiv i Viken, men da Arbeiderpartiet og Senterpartiet brøt med fylkesrådsplattformen for å presse gjennom en større E18 i Bærum, trakk han og resten av MDG seg ut av fylkesrådet. Kristoffer Robin er født på Gjøvik, oppvokst i Lunner og på Lørenskog. Han har bodd i Groruddalen i Oslo og bor nå i Ås i Viken.

Signe Bakke Sølberg (28) er samfunnsgeograf og jobber i praksis fulltid som lokalpolitiker i Bærum og Viken. Tidligere har hun tatt et årsstudium i KRLE, en bachelor i bygeografi ved UiO og en master i geopolitikk i Irland. Signe har særlig vært engasjert i Grønne Studenter, der hun blant annet var representant i Studentparlamentet ved UiO og leder for organisasjonen nasjonalt.

Hele stortingslista

1. Une Bastholm
2. Kristoffer Robin Haug
3. Signe Bakke Sølberg
4. Tor Grobstok
5. Eline Stangeland
6. Linn Suktamuk-Rygg
7. Øyvind Solum
8. Nikki Schei
9. Karina Ødegård
10. Jens Nordahl
11. Anne Hilde Røsvik
12. Manzor Zalmai
13. Sandra Baldvinsson Sotkajærvi
14. Hans Martin Enger
15. Martin Løken
16. Ernst-Modest Herdieckerhoff
17. Liv Anna Lindmann
18. Kristin Seim Buflod
19. Moses Ngaah
20. Lisa Kara Frøyland
21. Hans Rugset
22. Even Gulowsen
23. Marita Kristiansen
24. Joakim Kunst
25. Jens Ulltveit-Moe